Zeytinyağı Salata Sosları

Acılı ve Kekikli Zeytinyağlı Sos
Malzemeler:
2 yemek kaşığı kekik
1 yemek kaşığı acı pul biber
1 yemek kaşığı kapari
1 yemek kaşığı biberiye
1 adet taze kırmızı biber
1 diş sarımsak
1 – 2 su bardağı zeytinyağı
1 fiske tuz
Yapılışı: Acı pul biber ve kapariyi bir tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile hafifçe kavurun ve karıştırmak için cam bir kaba alın. Üzerine taze ya da kurutulmuş kekik, biberiye, tuz, doğranmış kırmızı biber ve sarımsağı, son olarak da zeytinyağını ilave edip karıştırın. Kullandıktan sonra kalanını kavanoza koyup buzdolabına kaldırın.
Acılı Sos
Malzemeler:
300 gr soyulmuş domates
5 adet fesleğen yaprağı
2 adet acı kırmızı biber
2 kaşık zeytinyağı
3 diş sarımsak ve tuz
Yapılışı: Sarımsakla kırmızı biberi ince kıyıp, ateşte koyup biraz
çevirin. Fesleğen yaprakları ile domatesleri de ince kıyıp ilave edin. Tuzunu ekleyip
tencereyi kapatın. 15 dk kadar pişirin. Bu zaman sonunda sos hala çok sıvı ise,
tekrar kapaksız olarak ateşe koyun. Tam kıvamına gelince 2 kaşık zeytinyağı ekleyin.
Bu sosu her türlü makarnada kullanabilirsiniz.
Biber Sosu
Malzemeler:
1 çay bardağı zeytinyağı
3 çorba kaşığı iri tuz
1 kilogram kırmız biber
Yapılışı: Bir tavaya 1 çay bardağı zeytinyağını koyun. Üstüne daha önce doğrayıcı ile doğradığınız ve ayıkladığınız 1 kg kırmızı biberi ve 3 çorba kaşığı iri tuzu ilave ederek kavurmaya başlayın. Yaklaşık 9-10 dakika kadar pişirdikten sonra hazırladığınız sosunuzu daha sıcakken kavanoza koyun ve .kavanozun kapağını iyice kapatıp kavanozu ters çevirin. Bu sosu uzun zaman kullanabilirsiniz.
Birsen Sosu
Malzemeler:
250 gr yoğurt
1/4 çay bardağı sirke
1/4 çay bardağı limon suyu
1/4 çay bardağı zeytinyağı
4 diş sarmısak (dövülmüş)
Tuz
Karabiber
2 çay kaşığı hardal
Yapılışı: Tüm malzemeyi çukur kaba koyunuz. 2-4 dakika çırparak karıştırınız. Salataların üzerine, balık ızgara üzerine dökerek yiyiniz.
Domatesli Kekik Sosu
Malzemeler:
50 gr kurutulmuş domates
2 diş sarımsak (iyice ezilmiş)
1 Demet taze yada kurutulmuş kekik
2 Çorba kaşığı sirke
½ Su bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Kurutulmuş domatesleri kaynar sirkeli suda 5 dakika bekletin. Suyunu süzdükten sonra ince ince doğrayın. Diğer malzemelerle iyice karıştırın.
İsot Reçeli
Malzemeler:
1 kg kırmızı Urfa biberi
1 çay kaşığı tarçın
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay kaşığı karabiber
Yapılışı: Biberleri yıkayıp tohumlarını ayırın. Çok küçük parçalara ayırın ve bir kaba koyun. Tuz ekleyerek suyunu hafifçe çekmesi için güneşte bekletin. Daha sonra karabiber, tarçın ve zeytinyağı ilave ederek harmanlayın. Yemeklerde kullanabilir yada ekmek üzerine sürebilirsiniz.
Zeytinyağlı ege otları salatası
Malzemeler:
500 gr karışık yeşillik
3 dal taze reyhan
3 dal taze fesleğen
2 dal taze kekik
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
Tuz ve karabiber
Yapılışı: Yeşillikleri, reyhan ve fesleğeni elinizle ufak parçalara bölün. Kekiğin yapraklarını ayırın ve ince kıyın. Maydanoz ve dereotunun kalın saplarını ayıklayıp ince kıyın. Bütün yeşillikleri derin bir kaba alın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi ayrı bir kapta iyice çırparak karıştırın. Sosu yeşilliklerin üzerine gezdirip harmanlayın. Servis yapın.
Hardal Salata Sosu
Malzemeler:
2 diş sarımsak
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı hardal
1 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı yoğurt
8-9 dal dereotu
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz
Yapılışı: Sos için gerekli tüm malzemeleri ince ince kıyın, bir kasede iyice çırpın. Salatanın üzerine gezdirip servis yapın.
Salata Sosu
Malzemeler:
½ limon
2 diş sarımsak
2 kaşık yoğurt
½ bardak zeytinyağı
Yarın demet maydanoz
Tuz
Yapılışı: Maydanoz ve sarımsağı ince ince doğrayın. İçine zeytinyağı ve yoğurdu katıp iyice karıştırın. En son üstüne limon ve tuzunu ilave edin.
Sirkeli Salata Sosu
Malzemeler:
2 kahve fincanı sirke
6 kahve fincanı zeytinyağı
½ çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı kekik
Yapılışı: Malzemenin hepsini bir kapta karıştırarak kullanın.
Vimegret Salata Sosu
Malzemeler:
3 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz hardal
½ çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kıyılmış kapari
½ kahve fincanı sirke
½ çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı kıyılmış kor turşu
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Yapılışı: Malzemenin hepsi bir kap içerisinde karıştırılıp servise hazır edilir.
Vinegret Makarna Salatası Sosu
Malzemeler:
200 ml sirke
75 gr ince kıyılmış soğan
1 çimdik tuz
¼ kıyılmış maydanoz
700 ml zeytinyağı
50 gr ince kıyılmış kapari
Karabiber
1 çay kaşığı toz hardal
Yapılışı: Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın.
Remulad Sos
Malzemeler:
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
5 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı kıyılmış taze soğan
2 yemek kaşığı kıyılmış kapari
5 yemek kaşığı kıyılmış kornişon turşu
2 çay kaşığı hardal
Tuz ve Karabiber
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı: Malzemelerin hepsini bir kapta iyice karıştırın. Buzdolabında yarım saat bekletip servis yapın.
Provençal Domates Sosu (Fransız Sosu)
Malzemeler:
4 adet domates (2 su bardağı domates püresi)
3 diş sarımsak
Birkaç dal maydanoz
1 çay kaşığı mercanköşk
1 çay kaşığı fesleğen
1-2 yaprak defne
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı biberiye
30 gr tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Rendelenmiş sarımsak, maydanoz ve kuru otları tereyağında çevirin. Domates ve zeytinyağını 15 dakika kadar pişirin. Tereyağlı otları domates karışımına ekleyin . Sosunuz hazır. Servis sırasında fettucininizin üzerine dökün.
Fransız Sos
Malzemeler:
2/3 su bardağı zeytinyağı
¼ su bardağı limon suyu
2 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı Ketçap
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı acı biber
½ çay kaşığı hardal
½ çay kaşığı mercan köşk otu
½ çay kaşığı kırmızı pul biber
½ çay kaşığı tabosco sos
2-3 tane taze çekilmiş beyaz biber
İkiye bölünmüş 1 diş sarımsak
Dörde bölünmüş bir küçük boy soğan
Yapılışı: Tüm malzemeler bir kavanoza koyularak iyice karıştırın. Buzdolabında soğutun. Kullanmadan önce içinden soğan ve sarımsak parçaları çıkarın.
Zeytinyağlı Soğuk Sos
Malzemeler:
1 kg domates
4 diş sarımsak
1 küçük kavanoz hazır acı biber
turşusu
4 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yeterince tuz
Yapılışı: Domatesleri kaynar suda 2 dakika bekletip kabuklarını soyun, içini iyice boşaltın. Domatesin etini bir tencerede biriktirin, sonra ocağın üstüne kısık ateşte 5 dakika suyunu salana dek kaynatmadan bekletin. Sonra beyazımsı olan suyu dökün. Tencereyi soğumaya bıraktıktan sonra sarımsakları ince ince doğrayın. Sonra biber turşusunu içinin tohumlarını da temizleyip doğrayın. Soğuyan domatesleri yine su birikmişse süzün ve domatesleri mikserden geçirin ve sarımsak, turşu ,tuz ,sirke, limon tuzu ve zeytinyağını ekleyip 5 dakika karıştırın, kavanozlara koyup kaynar suda şoklayın. Kavanozun kapağının sıkı olmasına dikkat edin. Bu sosu 1 sene buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Cevizli Tarator
Malzemeler:
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı zeytinyağı
4 diş sarımsak
3 dilim ekmek
6 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı karabiber
½ yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yarım limonun suyu
Tuz
Yapılışı: Cevizleri robotta iri çekin. Ekmek içini de robotta çekip su ile nemlendirerek suyunu süzdürün. Sarımsakları ince kıyın. Salça, ekmek içi, ceviz ve sarımsağı bir kapta karıştırın. Baharatlar, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip iyice karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın. Cevizli taratoru biber salçası ile hazırlayabilir, cam kavanozda ve buzdolabında 15 gün saklayabilirsiniz.
Kırmızı Biberli Sos
Malzemeler:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 közlenmiş biber
1 çay kaşığı acı sos (isteğe bağlı olarak fazlalaştırılabilir)
1 yemek kaşığı portakal suyu
¼ demet maydanoz
1 diş sarımsak
½ limon suyu
Tuz ve karabiber
Yapılışı: Zeytinyağı hariç tüm malzemeleri blender kabına koyun. El blenderi ile pürüzsüz olana kadar çekin. Zeytinyağını yavaş yavaş karışıma ilave edin. Karışım koyulaşınca sosunuz hazır demektir.
Yoğurtlu Dereotlu Sos
Malzemeler:
2 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
¼ demet dereotu
Tuz ve karabiber
Yapılışı: Zeytinyağı hariç tüm malzemeleri blender kabına koyun. Pürüzsüz olana kadar çekin. Zeytinyağını yavaş yavaş karışıma ilave edip sos koyulaşınca kadar devam edin.
Fesleğenli Sos
Malzemeler:
½ demet taze fesleğen
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı doğranmış fesleğen
2 diş sarımsak
Tuz ve karabiber
Yapılışı: Zeytinyağı hariç tüm malzemeleri blender kabına koyun. El blenderi ile pürüzsüz olana kadar çekin. Zeytinyağını yavaş yavaş karışıma ilave edip sos koyulaşınca kadar devam edin.
Limonlu Maydanozlu Sos
Malzemeler
200 ml limon suyu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı hardal
2 tane sarımsak ezilmiş
6 tane arpacık soğanı
Tuz ve karabiber
1 yemek kaşığı dövülmüş anason veya rezene
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 su bardağı zeytinyağı
5 sap kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı: En son maydanoz ve kekik ilave edilmek üzere, tüm malzemeler karıştırılır. Deniz ürünleri ile, çoban salatada tüketilebilir.
Limonlu Avokado Sosu
Malzemeler:
3 adet olgun avokado
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı doğranmış frenk soğanı
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı acı biber sosu
2 misket limonunun suyu
½ çay kaşığı deniz tuzu
2 pide
Yapılışı: Avokadoları uzunlamasına ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını soyun. Avokadoyu limon suyu, zeytinyağı, acı biber sosu, sarımsak, doğranmış frenk soğanı ve deniz tuzuyla birlikte açık yeşil renkli bir püre elde edene kadar blendırdan geçirin. Püreyi servis
edene kadar serin bir yerde üstünü kapatarak muhafaza edin. Kıtır pide parçaları için pideyi kıtır boyutunda parçalara ayırın ve 1 çay kaşığı zeytinyağı sürün. Fırını 180ºC’ye getirin ve pide parçalarını kıtır hale gelene dek 10 dakika pişirin. Sos ile kıtır pideleri birlikte servis yapın.
Sarımsaklı Limon Sosu
Malzemeler:
2 çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
6 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı biberiye
2 diş sarımsak
½ su bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Sarımsağı ince ince kıyın ve diğer malzemelerle karıştırıp zeytinyağını ekleyin.
Zeytinyağlı Soslar
Zeytinyağı ile sarımsak Akdeniz mutfağının ayrılmaz bir parçası ve simgesidir. Zeytinyağı balık yemeklerinde, özellikle fırın ve ızgaralarda sos olarak kullanılmaktadır. Bu kullanımda sarımsak da çoğu zaman zeytinyağına eşlik etmiştir. Bunlardan bazı örnekleri aşağıda bulabilirsiniz. Tamamını ızgara, fırın ve tava yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Sicilya usulü zeytinyağlı sos:
Zeytinyağına limon suyuna karıştırılmış otlar (kekik, maydanoz, biberiye gibi) ve dövülmüş sarımsak ilavesi ile yapılır.
Piedmonte usulü sos:
Dövülmüş sarımsağın, çeşitli baharatlı bitkilerin (kekik gibi) zeytinyağı içinde dinlendirilmesi ile yapılır.
Cenova usulü sos:
Dövülmüş çam fıstığı ile fesleğenin zeytinyağı içinde dinlendirilmesi ile yapılır.
Marsilya usulü zeytinyağlı sos:
Dövülüp zeytinyağında dinlendirilmiş sarımsaklı karışıma dövülmüş ceviz ilavesi ile yapılır.
Yunan usulü zeytinyağlı sos:
Ufalanmış ve ıslatılmış bayat ekmek veya patates püresi içine dövülmüş ceviz, zeytinyağı ve sirke ilavesi ile yapılır.
Limonlu balık sosu:
Eşit miktarda limon suyu ile zeytinyağına dövülmüş sarımsak karıştırılarak hazırlanır. İstenirse ince doğranmış maydanoz ve taze soğanın yeşil kısımları da mutfak robotundan geçirilerek ilave edilebilir.
Sirke ve soğanlı balık sosu:
Taze soğanı ayıklayıp ince doğrayın ve bir kaba alın. Zeytinyağı ve sirke ilave edin. Ayıklanmış ve ince doğranmış dereotunu, sirkeyi ve kararınca tuzu ilave edip karıştırın. Sirke sevmeyenler aynı miktarda limon suyu kullanabilirler.
Tavuk Eti Marinası – 1
Malzemeler:
500 gr tavuk eti
1 diş sarımsak
1 diş sarımsak kadar zencefil
½ çay bardağı teriyaki sos
½ çay bardağı zeytinyağı
Karabiber ve
kekik
Yapılışı: Derin bir kapta teriyaki sos ve zeytinyağını karıştırın. Zencefil ve sarımsağı sos kabına rendeleyin.
Diğer malzemeleri ekleyerek iyice karıştırın.
Tavuk etlerini kaba koyarak sosla karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kaplayarak buzdolabında en az 2 saat en çok 1 gün dinlendirin. Tavukları sostan çıkarıp dumansız ızgarada veya az yağlı teflon tavada pişirin.
Tavuk Eti Marinası – 2
Malzemeler:
500 gr tavuk eti
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş rendelenmiş sarımsak
1 yemek kaşığı rendelenmiş soğan
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı hardal
½ çay bardağı beyaz şarap
Tuz,
kırmızı pul biber ve karabiber
Yapılışı: Tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırın. Tavukları bu sosla karıştırın.
En az 2 saat en çok 1 gün bekletin. Tavukları sostan çıkarıp dumansız ızgarada veya az yağlı teflon tavada pişirin.
Tavuk Eti Marinası – 3
Malzemeler:
500 gr tavuk bonfile
1 çay bardağı zeytinyağı
1 kaşık yoğurt
1 kaşık salça
Tuz, karabiber ve pulbiber
Yapılışı: Tavuk bonfileleri kuşbaşı doğrayın.  Tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırın ve tavuk parçalarını sosun içine koyun. Tavuk etini 5-6 saat buzdolabında dinlendirin. Tavukları sostan çıkarıp dumansız ızgarada veya az yağlı teflon tavada pişirin.
Zeytinyağından Yapılan Soslarla Servis Edilen Yemekler
French Dressing
Sebze salatalarında
Sauce Vinaigrette-
Sebze ve et salataları Soğuk kuşkonmaz Izgara ve tava balıklar Pate ve terinler , Soğuk etler
Sauce Ravigote-
Soğuk sebzeler Sıcak kaynamış sığır eti, Dana kelle Pate ve terinler Salatalar
Roquefort Dressing
Sebze salataları
Sauce Mayonnaıse
Sebze salataları Et ve tavuk salataları Tava balıklar Haşlanmış kabuklu deniz ürünleri
Diğer sosların yapımında
Sauce Tartare
Soğuk etler Soğuk balıklar Pane balıklar Grıll balıklar, deniz ürünleri
Sauce Remoulade
Pane balıklar, yumurta Sebze yemekleri Tava balıklar Soğuk etler (rozbif)
Sauce Trolienne
Soğuk tavuk etleri Soğuk balıklar Soğuk etler Soğuk yumurtalar
Sauce Verte
Yumurta yemekleri Sebze yemekleri
Cocktail Sauce
Sebze kokteylleri Deniz ürünleri kokteylleri Soğuk balıklar Salatalar
Chantili Sauce
Sıcak kuşkonmaz Soğuk kuşkonmaz