Zeytinyağı’nın Faydaları

  • Zeytinyağı cildin nemliliğinin korunmasını düzenler, saçı korur.
  • Zararlı (LDL) kolesterolü ve trigliseriti düşürür; yararlı kolesterolü (HDL) artırır.
  • Ülsere yol açan gastrit asit salgılamasını azaltır.
  • Barsak emilimine yardımcı olur.
  • Safra kesesi faaliyetlerine yardımcı olur.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Safra kesesi taşı oluşma olasılığını azaltır.
  • Diyabetiklerde glikoz şekerini düşürür.
  • Pankreas salgılamasını düzenler.
  • Çocukların beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir.
  • Bu vitaminlerin sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir.
  • Yaşlılıkta kalsiyum kaybını önler, kemik erimesini engeller.
  • Kalp krizi riskini azaltır
  • Bağırsak, idrar yolları, safra kesesi enfeksiyonlarının ve gastritin giderilmesinde etkin olarak kullanılabilir.
  • Yaşlılıkta kalsiyum kaybını önler, kemik erimesine engel olur.
  • Zeytinyağının kanseri önlemedeki rolü: “The Archives of Internal Medicine” dergisinde yayınlanan bir çalışma, yüksek oranda zeytinyağı tüketen kadınların göğüs kanserine yakalanma riskinin daha az olduğunu göstermiştir. New York’ta Buffalo Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü ayrı bir çalışmada ise, zeytinyağı gibi bitkisel yağlarda bulunan bir madde olan ß-sitosterol’ün prostat kanser hücrelerinin oluşumunu engellemede yardımcı olabildiğini kanıtlamıştır. Araştırmacılar ß-sitosterol’ün hücrelerin bölünmemesi emrini veren hücre içi haberleşme sistemini güçlendirdiği, böylece hücre büyümesi kontrolsüz hale gelmeden kanserin engellenebileceği sonucuna varmışlardır.
  • Zeytinyağının bağırsak kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Doktorlar zeytinyağının bağırsak kanserinin başlamasını engellemek için midedeki asitle tepkimeye girdiğini keşfetmişlerdir.
  • Zeytinyağı yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur: “Archives of Internal Medicine” dergisinin 27 Mart 2000 tarihli sayısında yayınlanan bir çalışma, zeytinyağının yüksek tansiyona olumlu etkisini bir kez daha vurgulamaktadır.
  • Zeytinyağının iç organlara yararları: Zeytinyağı mide asidini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin en mükemmel hale gelmesini sağlar. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşı riskini azaltır. Ayrıca içindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. Bunların yanı sıra beyin damarlarının sağlığına da olumlu etkisi vardır.
  • Zeytinyağı yaşlanmayı önlemeye yardımcıdır: Zeytinyağının içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar. Besinlerle beraber bedenimize “serbest radikal” denilen bazı maddeleri de alırız. Zeytinyağı, başta E vitamini olmak üzere, içerdiği çoksayıdaki antioksidan maddeyle bu zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.
  • Zeytinyağı bazı hastalıkların oluşmasına engel olmakta, bazı hastalıkların gelişimini de yavaşlatmaktadır.
  • Zeytinyağı hücre geçirgenliğini ve dolayısıyla insülin duyarlığını artırır.
  • Açlık genini uyararak uzun yaşamı destekler.
  • Romatizmal hastalıklara iyi gelir, ağrıyı azaltır.
  • Radyasyon/güneş etkisini azaltır.
  • Düşük omega 6/omega 3 çoklu doymamış yağ asidi oranına ve yüksek omega 9 tekli doymamış yağ asidi seviyesine sahiptir. Yani gençlik iksiridir.